Hvad har Zeigarnik og David Allen tilfælles?

Skrevet af Tina Brøndum Kristjánsson

Når vi underviser i brugen af HOW – en praktisk tilgang til at omsætte typologien fra teori til praksis – siger vi altid, at hvis man vil være sikker på at få trænet det, man nu gerne vil træne, så skal det skrives ned og gøres konkret. Brydes ned i små dele.

Viden og vilje er ikke nok. Det skal konkretiseres og trænes. Det er det, der skaber udvikling. En løs tanke og luftig motivation er ikke nok.

Og det med at skrive ned og konkretisere – at planlægge – det er der bare nogen, der virkelig ikke har lyst til. Man kan se, at de visner lidt bare ved tanken om det.

Jeg plejer så at sige, at alle hjerner, ALLE – også dem med NP præferencer – har brug for bare et minimum af struktur. For det er langt fra alt det, vi gerne vil her i livet – måske især når det gælder personlig udvikling – der sker af sig selv. Det skal skrives ned og gøres konkret!

Jeg sagde det så sent som på en workshop i HOW i går, og i dag læser jeg så denne fine artikel i The Guardian, der både skriver om Zeigarnik og David Allen – to herrer, jeg ofte omtaler, når jeg underviser i personlig effektivitet. Essensen er, at for at udnytte din hjerne bedst muligt, skal du have dine “to-do’s” UD af hovedet. Både fordi de larmer helt vildt inde i hovedet og begrænser din båndbredde, men også fordi det at skrive dem ned, øger sandsynligheden for at få dem gjort markant. Og det gælder både, når det handler om arbejdsopgaver og personlig udvikling.

Og jeg VED godt, at jeg har lettere ved planlægningen med mit “mentale mindmap” end NP. Men det ændrer ikke ved, at det er rigtigt. Alle hjerner har brug for et minimum af struktur! Så prøv at give din hjerne bare en lille smule, selvom du er en af dem, der visner lidt ved tanken.

Du kommer ikke til at elske systemet, men du kommer til at elske det, systemet giver dig“, som én ENTP sagde til en anden ENTP på en workshop.

Læs Artiklen. 

 

Scroll til toppen